Skip to content

Olie zorgt ervoor dat de motor van je auto goed functioneert. Tijdens het rijden verbrandt de motor een deel van de olie. Het is dus belangrijk dat je het oliepeil regelmatig controleert. Te weinig is namelijk schadelijk voor de motor. Wij vertellen je in 5 stappen hoe je dit eenvoudig zelf kan doen.  

Je oliepeil controleren in 5 stappen

Stap 1  

Parkeer de auto op een vlakke weg. Een koude motor geeft de betrouwbaarste meting. Zorg er dus voor dat de auto minstens 10 minuten uit is voordat je gaat meten.  

Stap 2 

Open de motorkap en zet hem op zijn standaard. Als je niet weet waar de hendel zit, kijk dan in het instructieboekje van de auto. Hierin staat ook waar je de oliepeilstok kan vinden.  

Stap 3  

Haal de oliepeilstok uit de motor en veeg hem schoon.  

Stap 4  

Stop de oliepeilstok terug in de motor en haal hem er weer uit. Lees de peilstok af. De olie moet tussen het min- en het maxstreepje zitten. Soms worden deze aangegeven met de F van “full” en de L van “low”. Als de olie dichter bij de min dan de max zit, vul hem dan bij.  

Stap 5  

Open de olievuldop. Deze herken je aan de oliekan op de bovenkant. Begin met een halve liter en peil dan opnieuw. Lees meer over hoe je je motorolie moet bijvullen.

Let op: blijf onder het maximum. Te veel olie is slecht voor de motor en kan gevaarlijk zijn. Je ziet dan het rode motorolie lampje branden op het dashboard. 

Handige tips  
 

  • Ga je de motorolie checken, let dan ook op de kleur. Heeft de olie een lichtgrijze kleur dan zit er waarschijnlijk koelvloeistof bij. Dit betekent dat er ergens iets lekt. Ga naar een garage of spoor het lek zelf op.  

  • Kies de juiste motorolie voor jouw auto. Weet je het niet zeker? Laat je adviseren.  

  • Zorg dat je altijd 1 liter van de juiste motorolie in de auto hebt. Bij al onze TotalEnergies Shops zijn verschillende soorten te koop. 

Veelgestelde vragen

Olie houdt de bewegende delen gesmeerd en de motor koel. Bovendien beschermt motorolie tegen slijtage en wordt vuil weggefilterd. Te weinig olie kan ernstige schade aan de motor toebrengen.  

Je kan het best elke maand de motorolie van je auto controleren. Dan sta je nooit voor verrassingen. Vlak voor lange ritten is het ook verstandig om het oliepeil te checken.  

Als het oranje motorolie lampje brandt kan je nog doorrijden maar vul de olie wel zo snel mogelijk aan. Een rood motorolie lampje geeft aan dat je meteen moet stoppen. Het oliepeil is dan onder het minimum. Vul deze direct aan. Doorrijden met een te laag peil is zeer gevaarlijk en kan ernstige schade toebrengen aan de motor.  

Meer over motorolie